Deventer & Omgeving

Deventer, een prachtige stad, is het ontdekken waard met z’n pittoreske steegjes, monumentale panden en vele prachtige bezienswaardigheden.
Struin vanuit onze B&B door het bergkwartier bekend om z’n Dickens festival in december of ga heerlijk chillen aan het water op het Welle terras aan de IJssel. En tot slot geniet van heerlijk eten bij bv. Zus.Bar-Kitchen op de hoek van de Brink wat gerund wordt door Stefanique’s dochters.

we vertellen je graag

Over Deventer

Bekijk hieronder wat er zoal te beleven valt dichtbij onze Bed & Breakfast en wat Deventer nog meer te bieden heeft.

Het Centrum

Deventer is een eeuwenoude Hanzestad en een van de oudste steden van Nederland en ligt aan de rivier de IJssel. Deventer heeft een prachtige historie, en dat ziet u werkelijk overal in de stad!

Eten & Drinken

Vlakbij B&B Studio De Pleck bevinden zich op loopafstand talrijke restaurantjes en cafeetjes. Proef hier de lekkere gerechten die de Deventer restaurants te bieden hebben of strijk neer op een terrasje voor een drankje! Dit zijn onze favorieten:

Kerken en Monumenten

In Deventer zijn ruim 500 monumenten te vinden, waarvan vele ook te bezoeken zijn. Ontdek de mooiste kerken en monumentale gebouwen in de stad.

Overige tips

In Deventer en omgeving valt nog veel meer te beleven. Hieronder nog wat tips:

Shoppen

Shopaholics kunnen hun hart ophalen in Deventer! De leukste winkels en boetiekjes zijn allemaal op loopafstand van ons B & B Studio De Pleck.

Het Centrum

Schitterende monumenten, mooie pleinen, oude musea maar ook volop gezelligheid voor wie lekker wil winkelen of genieten van een gezellig café of restaurant.

Bergkwartier

Studio de Pleck ligt in het Bergkwartier en is één van de pareltjes van de Deventer binnenstad. Op een oude rivierduin is in de middeleeuwen de Bergkerk gebouwd, die vandaag de dag nog boven het Bergkwartier uittorent. Met een wandeling door de smalle straatjes van het Bergkwartier zie je perfect voor je hoe het honderden jaren geleden er heeft uitgezien. Via de Brink loop je zo door de Walstraat met al haar unieke winkels naar de Bergkerk toe, met haar zaterdagmiddagconcerten, exposities en nog veel meer.

Walstraat

De Walstraat is een van de oudste straten van de stad en wat ons betreft ook het mooiste straatje van Deventer. De straat begint bij het Bergkerkplein, aan de voet van Bergkerk, en loopt tot aan de Keizerstraat. In de straat bevinden zich tal van gerestaureerde oude pandjes. Tegenwoordig zijn er veel kleine winkels in het hogere marktsegment.

De Brink

De gezellige Brink met zijn talrijke restaurantjes en terrasjes. Het is het monumentale en centrale plein de in oude binnenstad van Deventer.

Grote en Kleine Overstraat

Deze winkelstraten bestaan vrijwel volledig uit lokale winkeliers. Geen grote ketens dus, maar winkels die kleur geven aan de stad: leuke boetiekjes, koffie/taart tentjes, concept-stores, tweedehands winkeltjes en boekenwinkels.

Wellekade

Op steenworp afstand van Studio De Pleck ligt de rivier de IJssel. Ben je na een dagje shoppen moe en zoek je meer rust en ruimte, zoek dan de Wellekade op, hier kun je heerlijk aan het water zitten. Op het Welleterras kun je heerlijk zitten met een drankje.

Noordenbergkwartier

Bij onze dagelijkse (avond)wandeling lopen we regelmatig door het mooie Noordenbergkwartier, een boeiende, oude stadswijk waar in de middeleeuwen al veel bedrijvigheid ontstond. Dit deel van Deventer zit boordevol verhalen en prachtige plekken, zoals de oudste stadsbibliotheek van Nederland in het voormalige Buiskensklooster. Ook de prachtig ontworpen nieuwe bibliotheek vind je hier.

Kerken & Monumenten

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Het bijzondere van Deventer is bovendien dat van haar rijke historie zeer veel bewaard is gebleven. Er zijn maar weinig steden in Nederland die zo veel monumenten kunnen tonen als Deventer. Bovendien zijn bijna alle monumenten in de stad de laatste vijftig jaar gerestaureerd. Hieronder een aantal imposante bouwwerken:

De Waag

Van oudsher is De Waag een belangrijk icoon van Deventer. Dit is het oudste waaggebouw van Nederland dat nog als zodanig gebouwd werd. Waar vroeger handel werd gewogen, vind je sinds 1915 een bijzonder museum vol oude schatten van de stad. Het Waaggebouw vind je aan het mooie plein De Brink. Het speelde een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. Kooplieden vanuit alle windrichtingen moesten hier, onder verantwoordelijkheid van de stedelijke overheid, hun goederen laten wegen. Hedendaags kun je de waag bezoeken voor bijzondere tentoonstellingen en de oude schatten van Deventer.

De Lebuinuskerk

De Lebuinuskerk is een gotische hallenkerk en kwam tot stand tussen 1450 en 1525 en een van dé iconen van Deventer. In de de Middeleeuwen was het de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. Het is historisch en bouwkundig een belangwekkend bouwwerk. De Lebuinuskerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het bisdom Deventer (1559-1580) dienst als kathedraal. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk is eigendom van de Protestantse Gemeente te Deventer, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer.

De Bergkerk

De Sint-Nicolaas- of Bergkerk in Deventer is een van oorsprong Romaanse kruisbasiliek en bevindt zich op een oude rivierduin in het Bergkwartier. De kerk werd gebouwd in de jaren 1198-1209, vlakbij het toenmalige Deventer havenkwartier. Tegenwoordig wordt de Bergkerk gebruikt voor exposities, bijeenkomsten en concerten. De Bergkerk is één van de grootste overdekte ruimtes in de binnenstad van Deventer en beschikt over moderne faciliteiten, zoals een klimaatsysteem, waardoor de temperatuur in de kerk altijd constant is en comfortabel aanvoelt. Er worden geen diensten meer gehouden.

Oude Vrouwengevangenis

Na vestiging van het kantongerecht in Deventer was er behoefte aan celruimte. Naast enkele cellen in de kelder van het kantongerecht aan de Brink, werd hiervoor ruimte gevonden aan de Walstraat. De gevangenis aan de Walstraat deed dienst van 1818 tot 1905. Na de bevrijding in 1945 werden in deze gevangenis de vrouwelijke leden van de NSB gevangen gezet, vandaar de naam ‘vrouwengevangenis’. Echter, de vrouwelijke pop die buitenkant van het gebouw hangt en lijkt te ontsnappen, hangt er nog niet zo lang. Deze pop is hier komen hangen met de komst van het Dickensfestijn, als extra aankleding van de Walstraat. Sinds dien is de pop er blijven hangen.

Oudste stenen huis van Nederland

Toen Amsterdam nog een onbewoond moeras was stonden er al huizen in Deventer! De Proosdij is het oudste stenen burgerwoonhuis van Nederland. Je vind dit huis op de hoek van de Sandrasteeg. Het onderste deel van de muur stamt uit het jaar 900(!). Het pand zelf dateert echter uit 1130 en omvat de oudste stadspoort van Nederland. Het houten dak van het gebouw is gedateerd op 1130. Het gebouw is daarmee het oudste, continu door mensen bewoonde gebouw van Nederland.

Iordenshof

Het Iordenshofje werd in de 16e eeuw gesticht door Joachim Keyzer en voortgezet door zijn beide schoonzoons Ewold Buser en Hendrik Iordens. Sinds 1571 tot heden wordt het beheerd door de familie Iordens; je kunt dit zien op de stenen lijst van bestuurders. Het hofje bevond zich oorspronkelijk in de Pontsteeg, maar werd in de vorige eeuw naar deze plek verplaatst. De huizen die er nu staan zijn in 1931 gebouwd. Een pand met een Gelders-Overijsselse gevel uit 1633 flankeert de ingang van het Iordenshof. De geschiedenis wordt verteld in drie gedenkstenen. Vroeger huisden er behoeftige weduwen, daarna medisch specialisten in opleiding. De panden worden nu particulier bewoond. De namen van de bestuursleden van Het Iordenshof zijn in de stenen boven de bank gegraveerd.

Eten & Drinken

Op loopafstand van onze B&B Studio De Pleck bevinden zich talrijke gezellige restaurantjes en terrasjes. Hieronder een selectie van onze favorieten!

Zus. Bar – Kitchen

De gezelligste ‘huiskamer’ van Deventer wordt gerund door Stefanique’s dochters Lynn en Daphne. Je kan hier genieten van een lunch, diner of borrel. Zeven dagen per week staan de zussen voor je klaar.

De Alm

Voor de echte kroegbeleving ga je naar deze echte Deventer kroeg; Café bar de Alm. Hier kijk je alle belangrijke sportwedstrijden, geniet je van een drankje en ontmoet je elkaar…..en in de weekenden is er vaak een DJ.

Welle Terras/Bird

Met zonnig weer is dit de locatie to be! Om de hoek bij ons aan de IJssel ligt op de verlaagde kade dit heerlijke terras, waar je het vakantiegevoel in eigenstad ervaart. De drankjes kun je zelf ophalen en eten/snacks kunnen besteld worden van restaurant Bird (het restaurant boven aan de Wellekade). Dit restaurant is ook zeker de moeite waard voor een avondje fusion-Aziatisch dineren op bijvoorbeeld het mooie dakterras.

Jackies – New York Cuisine

Nog zo’n topper. Hun passie is het creëren van een onvergetelijke ervaring voor hun gasten. Service, sfeer en smaak staan hierbij centraal. Jackies ligt ligt in hartje Deventer en heeft drie verdiepingen aan unieke ambiances. In de zomer kun je buiten dineren en ook aan de bar is het heerlijk vertoeven. Hun keuken is geïnspireerd op de bruisende metropool New York en kent veel verschillende invloeden, bijvoorbeeld uit China Town en Little Italy. Jackies staat bekend om de geliefde steaks, sushi, hamburgers en oesters.

Lou; coffee, salad and more

Java House Deventer

Met grote regelmaat lopen wij naar deze toko voor een lekkere loempia, lemper, pasteitje of risolles… Maar ook hun (afhaal)maaltijden, die je zelf kan samenstellen, zijn overheerlijk ! Java House is een echt Indonesisch familiebedrijf, opgericht in oktober 1997 in Deventer. Hun recepten zijn generaties lang doorgegeven van ouder op kind. In deze toko is het niet alleen het eten dat je proeft, maar ook de sfeer. Vriendelijk personeel, verrukkelijk eten: het is aangenaam vertoeven bij Java House.

Shoppen

Aan te raden zijn de Grote en Kleine Overstraat, de Engestraat en de Walstraat. Op de Brink, naar onze mening het mooiste plein van Nederland, is vrijdag en zaterdag een gezellige markt. Dit zijn een paar van onze favoriete adresjes.

Dare Fashion

De Blauwe Hand 1652

De Blauwe Hand 1652 is een duurzame conceptstore in een van de leukste straatjes van Deventer en wordt ook gerund door moeder en dochter. Vooral voor goed te combineren basics die je eindeloos kan combineren kun je hier terecht. Zij staan voor eerlijke keuzes en materialen, sustainable fashion én een warme, oprechte betrokkenheid. Zij verkopen labels die met mooie, natuurlijke materialen werken en die met veel liefde en passie hun producten maken.

Blanche

Conceptstore met prachtige kleding, lifestyle en accessoires! Al meer dan 37 jaar zit Blanche in de Smedenstraat. Bij deze eigentijdse conceptstore vind je naast kleding ook lifestyle producten en woonartikelen. Blanche verkoopt met name stoere, vrouwelijke, hippe, maar vooral draagbare dameskleding van merken die ze allemaal exclusief voor Deventer verkopen. De conceptstore bevindt zich in een prachtig monumentaal pand met verschillende ruimtes. Verspreid over deze ruimtes kom je kleding, accessoires, schoenen en laarzen tegen. Ook op woongebied tref je het een en ander aan, evenals bijzondere cadeauartikelen. De stijl is stoer, vrouwelijk, hip, maar vooral draagbaar.

This and That

Necessaries by Marlou

Overige Tips

Laat je inspireren!

MIMIK

MIMIK is een gloednieuwe plek voor film, theather en horeca en daarmee de nieuwe culturele uitgaansplek in Deventer aan de IJssel. Met vier filmzalen, een multifunctionele theaterzaal, een café en een bar met balkon met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden.

Dwalen door Deventer – Walk the City

Dwalen door een van de oudste steden van Nederland? Met deze fantastische stadswandeling in het fraaie Deventer kom je op de mooiste plaatsen. Dat Deventer een van de oudste steden van Nederland is, is nog overal zichtbaar. En dat de eeuwenoude Hanzestad aan de IJssel meer te bieden heeft dan de boeken op de boekenmarkt en terrasjes op de Brink, merk je al snel tijdens het dwalen door Deventer. Middeleeuwse kerken, authentieke straatjes, monumentale koopmanshuizen of imposante verdedigingswerken, je komt het werkelijk allemaal tegen.

Klompenpad

Wil je even weg uit de stad en lekker wandelen in een prachtige landelijke omgeving? Het Tuylermarkerpad (11 km) vanaf Terwolde is wellicht een leuke tip. Aan de overkant van de Deventer, wel met de auto of met de bus naar het startpunt rijden. Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen in het buitengebied van Terwolde. Ontdek het mooie buitengebied van Terwolde. Rust, ruimte en het IJssel-landschap bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Grote evenementen in Deventer

Deventer is evenementenstad bij uitstek! Er is bijna elke maand wel een evenement te bezoeken. Populaire evenementen zijn Deventer op Stelten, de Deventer Boekenmarkt, Dickens Festijn. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website

Stuur een e-mail

Neem contact met ons op

Bekijk onze beschikbaarheid

Bekijk de kalender