Deventer & omgeving

Hanzestad Deventer is een levendige, gezellige stad met een monumentale sfeer met veel bezienswaardigheden, jaarlijkse grote evenementen en leuke activiteiten.
Wij genieten elke dag van onze mooie stad Deventer, die overigens in een prachtige omgeving ligt, en delen graag onze favoriete adresjes met jullie.

We vertellen je graag

Over Deventer

Bekijk hieronder wat er zoal te beleven valt dichtbij ons Bed & Breakfast en wat Deventer nog meer te bieden heeft.

Het centrum

Deventer is een eeuwenoude Hanzestad en een van de oudste steden van Nederland en ligt aan de rivier de IJssel. Deventer heeft een prachtige historie, en dat ziet u werkelijk overal in de stad!

Kerken en Monumenten

In Deventer zijn ruim 500 monumenten te vinden, waarvan vele ook te bezoeken zijn. Ontdek de mooiste kerken en monumentale gebouwen in de stad.

Overige tips

In Deventer en omgeving valt nog veel meer te beleven. Hieronder nog wat tips:

Eten & Drinken

Vlakbij B&B Studio De Pleck bevinden zich op loopafstand talrijke restaurantjes en cafeetjes. Proef hier de lekkere gerechten die de Deventer restaurants te bieden hebben of strijk neer op een terrasje voor een drankje! Dit zijn onze favorieten:

Shoppen

Shopaholics kunnen hun hart ophalen in Deventer! De leukste winkels en boetiekjes zijn allemaal op loopafstand van ons B & B Studio De Pleck.

Wil je weten wat er allemaal te doen is in Deventer? Bekijk dan de website van de VVV.

Het Centrum

Schitterende monumenten, mooie pleinen, oude musea maar ook volop gezelligheid voor wie lekker wil winkelen of genieten van een gezellig café of restaurant.

Het Bergkwartier

Het Bergkwartier B&B Studio de Pleck ligt in het Bergkwartier en is één van de pareltjes van de Deventer binnenstad. Op een oude rivierduin is in de middeleeuwen de Bergkerk gebouwd, die vandaag de dag nog boven het Bergkwartier uittorent. Met een wandeling door de smalle straatjes van het Bergkwartier zie je perfect voor je hoe het honderden jaren geleden er heeft uitgezien. Via de Brink loop je zo door de Walstraat met al haar unieke winkels naar de Bergkerk toe, met haar zaterdagmiddagconcerten, exposities en nog veel meer.

Walstraat

De Walstraat is een van de oudste straten van de stad en wat ons betreft ook het mooiste straatje van Deventer. De straat begint bij het Bergkerkplein, aan de voet van Bergkerk, en loopt tot aan de Keizerstraat. In de straat bevinden zich tal van gerestaureerde oude pandjes. Tegenwoordig zijn er veel kleine winkels in het hogere marktsegment.

De Brink

De gezellige Brink met zijn talrijke restaurantjes en terrasjes.. we zijn er vaak te vinden. Het is het monumentale en centrale plein de in oude binnenstad van Deventer.

De Grote en Kleine Overstraat

Deze winkelstraten bestaan vrijwel volledig uit lokale winkeliers. Geen grote ketens dus, maar winkels die kleur geven aan de stad: leuke boetiekjes, koffie/taart tentjes, concept-stores, tweedehands winkeltjes, boekenwinkels.... Ginny loopt hier bijna dagelijks doorheen. Favoriet zijn conceptstore Flotte en Java House voor lekkere Indische hapjes.

De Wellekade

Op steenworp afstand van Studio De Pleck ligt de rivier de IJssel. Ben je na een dagje shoppen moe en zoek je meer rust en ruimte, zoek dan de Wellekade op, hier kun je heerlijk aan het water zitten. Er staan bankjes en bij mooi weer kun je een drankje doen op het terras.

Noordenbergkwartier

Bij onze dagelijkse (avond)wandeling lopen we regelmatig door het mooie Noordenbergkwartier, een boeiende, oude stadswijk waar in de middeleeuwen al veel bedrijvigheid ontstond. Dit deel van Deventer zit boordevol verhalen en prachtige plekken, zoals de oudste stadsbibliotheek van Nederland in het voormalige Buiskensklooster. Ook de prachtig ontworpen nieuwe biliotheek vind je hier.

Kerken en monumenten

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Het bijzondere van Deventer is bovendien dat van haar rijke historie zeer veel bewaard is gebleven. Er zijn maar weinig steden in Nederland die zo veel monumenten kunnen tonen als Deventer. Bovendien zijn bijna alle monumenten in de stad de laatste vijftig jaar gerestaureerd. Hieronder een aantal imposante bouwwerken:

De Waag

Van oudsher is De Waag een belangrijk icoon van Deventer. Dit is het oudste waaggebouw van Nederland dat nog als zodanig gebouwd werd. Waar vroeger handel werd gewogen, vind je sinds 1915 een bijzonder museum vol oude schatten van de stad. Het Waaggebouw vind je aan het mooie plein De Brink. Het speelde een belangrijke rol in het handelsleven van de stad. Kooplieden vanuit alle windrichtingen moesten hier, onder verantwoordelijkheid van de stedelijke overheid, hun goederen laten wegen. Hedendaags kun je de waag bezoeken voor bijzondere tentoonstellingen en de oude schatten van Deventer.

Bekijk website

De Lebuiniskerk

De Lebuïnuskerk is een gotische hallenkerk en kwam tot stand tussen 1450 en 1525 en een van dé iconen van Deventer. In de de Middeleeuwen was het de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht. Het is historisch en bouwkundig een belangwekkend bouwwerk. De Lebuinuskerk deed tijdens het kortstondige bestaan van het bisdom Deventer (1559-1580) dienst als kathedraal. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. De kerk is eigendom van de Protestantse Gemeente te Deventer, terwijl de toren bezit is van de gemeente Deventer.

Bekijk website

De Bergkerk

De Sint-Nicolaas- of Bergkerk in Deventer is een van oorsprong Romaanse kruisbasiliek en bevindt zich op een oude rivierduin in het Bergkwartier. De kerk werd gebouwd in de jaren 1198-1209, vlakbij het toenmalige Deventer havenkwartier. Tegenwoordig wordt de Bergkerk gebruikt voor exposities, bijeenkomsten en concerten. De Bergkerk is één van de grootste overdekte ruimtes in de binnenstad van Deventer en beschikt over moderne faciliteiten, zoals een klimaatsysteem, waardoor de temperatuur in de kerk altijd constant is en comfortabel aanvoelt. Er worden geen diensten meer gehouden.

Adres: Bergkerkplein 1

Oude Vrouwengevangenis

Na vestiging van het kantongerecht in Deventer was er behoefte aan celruimte. Naast enkele cellen in de kelder van het kantongerecht aan de Brink, werd hiervoor ruimte gevonden aan de Walstraat. De gevangenis aan de Walstraat deed dienst van 1818 tot 1905. Na de bevrijding in 1945 werden in deze gevangenis de vrouwelijke leden van de NSB gevangen gezet, vandaar de naam 'vrouwengevangenis'. Echter, de vrouwelijke pop die buitenkant van het gebouw hangt en lijkt te ontsnappen, hangt er nog niet zo lang. Deze pop is hier komen hangen met de komst van het Dickensfestijn, als extra aankleding van de Walstraat. Sinds dien is de pop er blijven hangen.

Adres: Walstraat 20, Deventer

Oudste stenen huis van Nederland

Toen Amsterdam nog een onbewoond moeras was stonden er al huizen in Deventer! De Proosdij is het oudste stenen burgerwoonhuis van Nederland. Je vind dit huis op de hoek van de Sandrasteeg. Het onderste deel van de muur stamt uit het jaar 900(!). Het pand zelf dateert echter uit 1130 en omvat de oudste stadspoort van Nederland. Het houten dak van het gebouw is gedateerd op 1130. Het gebouw is daarmee het oudste, continu door mensen bewoonde gebouw van Nederland.

Adres: Sandrasteeg 8

Lordenshof

Het Iordenshofje werd in de 16e eeuw gesticht door Joachim Keyzer en voortgezet door zijn beide schoonzoons Ewold Buser en Hendrik Iordens. Sinds 1571 tot heden wordt het beheerd door de familie Iordens; je kunt dit zien op de stenen lijst van bestuurders. Het hofje bevond zich oorspronkelijk in de Pontsteeg, maar werd in de vorige eeuw naar deze plek verplaatst. De huizen die er nu staan zijn in 1931 gebouwd. Een pand met een Gelders-Overijsselse gevel uit 1633 flankeert de ingang van het Iordenshof. De geschiedenis wordt verteld in drie gedenkstenen. Vroeger huisden er behoeftige weduwen, daarna medisch specialisten in opleiding. De panden worden nu particulier bewoond. De namen van de bestuursleden van Het Iordenshof zijn in de stenen boven de bank gegraveerd.

Adres: Kleine Overstraat 23

Bron: Deventer Marketing / VVV Deventer

Eten & drinken

Op loopafstand van ons B&B Studio De Pleck bevinden zich talrijke gezellige restaurantjes en terrasjes:

Zus. Bar – Kitchen

De gezelligste ‘huiskamer’ van Deventer wordt gerund door de zussen Lynn en Daphne. Wij komen hier graag omdat we hier ook veel bekenden treffen. Ook heeft onze dochter Maud hier een tijdje gewerkt. En omdat het terras enorm gezellig is ! Je kan hier genieten van een lunch, diner of borrel. Zeven dagen per week staan de zusjes voor je klaar.

Bekijk website

Grote Poot

De eigenaresse van Grote Poot is enorm attent en altijd in voor een praatje. Hier kun je terecht voor een biologische lunch, de lekkerste koffie, huisgemaakte quiche en de lekkerste seizoenssoep. Bij ons B&B is het ontbijt optioneel, dus je zou ook hier je ontbijt kunnen bestellen (bezorgen en to go). Bij Grote Poot kun je ook terecht voor een breed assortiment brood en veel lokale producten zoals wol, bijzondere jam, smaakvolle oliën, thee en honing.

Bekijk website

Het Arsenaal

Wat ons betreft een van de betere restaurants van Deventer. Op een adembenemende plek in Deventer, waar je kunt genieten van eerlijke, pure gerechten die de chef vers voor je bereidt. Van door de gastheer geselecteerde, mooie wijnen. En van het gevoel voor sfeer en de aandacht van de gastvrouw. ’t Arsenaal is: heerlijk en exclusief tafelen. In een unieke omgeving die historisch besef ademt. Voor een onverwacht vriendelijke prijs.

Bekijk website

Jackies – New York Cuisine

Nog zo’n topper. Hun passie is het creëren van een onvergetelijke ervaring voor hun gasten. Service, sfeer en smaak staan hierbij centraal. Jackies ligt ligt in hartje Deventer en heeft drie verdiepingen aan unieke ambiances. In de zomer kun je buiten dineren en ook aan de bar is het heerlijk vertoeven. Hun keuken is geïnspireerd op de bruisende metropool New York en kent veel verschillende invloeden, bijvoorbeeld uit China Town en Little Italy. Jackies staat bekend om de geliefde steaks, sushi, hamburgers en oesters.

Bekijk website

St. Maxime

Een vleugje Parijs in Historisch Deventer. Gelegen in het Lebuinuskwartier met om de hoek de rivier de IJssel. Geniet bij mooi weer van het grote en zonnige terras! Lunch, diner en happen voor bij de borrel: het is hier allemaal mogelijk. Gerechten zijn de hele dag door én in verschillende formaten te bestellen. Of gewoon een lekker kopje koffie met gebak. In hun geheel open “cuisine” staat het keukenteam zeven dagen per week van 11:00 uur tot 22:00 uur klaar.

Bekijk website

Java House Deventer

Met grote regelmaat lopen wij naar deze toko voor een lekkere loempia, lemper, pasteitje of risolles… Maar ook hun (afhaal)maaltijden, die je zelf kan samenstellen, zijn overheerlijk ! Java House is een echt Indonesisch familiebedrijf, opgericht in oktober 1997 in Deventer. Hun recepten zijn generaties lang doorgegeven van ouder op kind. In deze toko is het niet alleen het eten dat je proeft, maar ook de sfeer. Vriendelijk personeel, verrukkelijk eten: het is aangenaam vertoeven bij Java House.

Bekijk website

Shoppen

Aan te raden zijn de Grote en Kleine Overstraat, de Engestraat en de Walstraat.
Op de Brink, naar onze mening het mooiste plein van Nederland, is vrijdag en zaterdag een gezellige markt.
Een paar van onze favoriete adresjes:

Flotte

De favoriete winkel van Ginny! Conceptstore Flotte bevindt zich in een van de leukste straatjes van Deventer en wordt gerund door moeder en dochter (Floor en Lotte) en is een plek waar je inspiratie opdoet voor je huis of een cadeau koopt voor je vriendin. Je vindt hier een mix van oude en nieuwe producten en grote merken zoals Zusss en UNC. Ook kun je hier terecht voor mooie vintage kleding

Bekijk website

De Blauwe Hand 1652

De Blauwe Hand 1652 is een duurzame conceptstore in een van de leukste straatjes van Deventer en wordt ook gerund door moeder en dochter. Vooral voor goed te combineren basics die je eindeloos kan combineren kun je hier terecht. Zij staan voor eerlijke keuzes en materialen, sustainable fashion én een warme, oprechte betrokkenheid. Zij verkopen labels die met mooie, natuurlijke materialen werken en die met veel liefde en passie hun producten maken.

Bekijk website

Dille en Kamille

Veel van de spulletjes in ons B&B zijn gekocht bij Dille en Kamille in de Walstraat. De leuke winkel staat voor natuurlijke eenvoud. Voor zowel in huis, in de tuin als in de keuken. Als je aan Dille & Kamille denkt dan denk je aan plezier van mooi servies, het gemak van keukengereedschap dat goed in de hand ligt, de verleidelijke geur van kruidenthee, de zachtheid van zeep. Bij Dille & Kamille vind je van alles voor huis, tuin en keuken. Onmisbare basics en lekkere hebbedingen, om jezelf te verwennen of om cadeau te doen. Functioneel en van natuurlijke materialen.

Bekijk website

Blanche

Conceptstore met prachtige kleding, lifestyle en accessoires! Al meer dan 37 jaar zit Blanche in de Smedenstraat. Bij deze eigentijdse conceptstore vind je naast kleding ook lifestyle producten en woonartikelen. Blanche verkoopt met name stoere, vrouwelijke, hippe, maar vooral draagbare dameskleding van merken die ze allemaal exclusief voor Deventer verkopen. De conceptstore bevindt zich in een prachtig monumentaal pand met verschillende ruimtes. Verspreid over deze ruimtes kom je kleding, accessoires, schoenen en laarzen tegen. Ook op woongebied tref je het een en ander aan, evenals bijzondere cadeauartikelen. De stijl is stoer, vrouwelijk, hip, maar vooral draagbaar.

Adres: Smedenstraat 26

Waar

Bij WAAR in de Lange Bisschopstraat kom je voor een mooi cadeau met een mooi verhaal. Elk cadeau van WAAR heeft een mooi verhaal. Met liefde en zorg gemaakt. Natuurlijke verzorgingsproducten, ecologische planten, vegan kookboeken, herbruikbare boterhamzakjes, biologische sojasaus, duurzame waterflessen, gerecyclede tassen, eerlijkgemaakt servies, handgemaakte manden, schone schoonmaakmiddelen. WAAR heeft met 25 winkels de grootste keuze in duurzame en eerlijkgemaakte cadeaus.

Bekijk website

Appel en een ei

Ben je net als Ginny gek op tweedehandse kleding en spullen? Voor tweedehands kleding kun je heel goed terecht bij Appel en een ei in de Kleine Overstraat 36. Winkelen bij Appel & Ei is leuk! En duurzaam, want door tweedehands kleding te kopen help je een klein beetje mee aan een betere wereld. Gun jij je kleding ook een tweede leven? Eigenaresse Griet steunt vanuit haar stichting, ‘Griet’s Oogappeltjes’, bijzondere projecten voor gehandicapte kinderen in Uganda. Kleding, geschonken door klanten uit haar winkel en ook donaties in geld, vinden zo een mooie bestemming.

Bekijk website

Overige tips

Laat je inspireren !

Meadow op het Deventer Stadsstrand

Meadow is een enorm leuke plek en ook hier komen wij heel graag. Uniek gelegen aan de westzijde van de IJssel bij Deventer vlakbij de oude binnenstad met een waanzinnig uitzicht op de skyline van Deventer. Vanaf ons B&B loop je via de Wilhelminabrug naar de overkant en vanaf de brug zie je Meadow al liggen… Meadow is jaarlijks tussen april en oktober geplaatst en geopend en je komt hier om te genieten van koffie’s, een borrel en zomerse gerechten. Het tijdelijke horecapaviljoen is opgebouwd uit gemodificeerde zeecontainers en gebruikte bouwmaterialen.

Bekijk website

Het Vogeleiland & restaurant Mees

Het Vogeleiland is een park in Deventer, omgeven door groen. Het ligt centraal tussen het station en de binnenstad en is onderdeel van het monumentale stadspark Rijsterborgherpark. Het Vogeleiland is een park met veel verschillende facetten: een restaurant, recreatiepark, verschillende dieren en leuke activiteiten. Sinds eind augustus 2020 vind je op Het Vogeleiland ook Parkcafé Mees. Een heerlijk eetcafé waar je kunt neerstrijken voor een verse kop koffie, een gezonde lunch én dat met uitzicht over de Buitengracht omgeven door bomen en struikgewassen. Met op de achtergrond, natuurlijk, vogelgeluiden. Begeef je in een oase van rust op steenworp afstand van de Brink.

Bekijk website

MIMIK

MIMIK is een gloednieuwe plek voor film, theather en horeca en daarmee de nieuwe culturele uitgaansplek in Deventer aan de IJssel. Met vier filmzalen, een multifunctionele theaterzaal, een café en een bar met balkon met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden.

Bekijk website

Dwalen door Deventer – Walk the City

Dwalen door een van de oudste steden van Nederland? Met deze fantastische stadswandeling in het fraaie Deventer kom je op de mooiste plaatsen. Dat Deventer een van de oudste steden van Nederland is, is nog overal zichtbaar. En dat de eeuwenoude Hanzestad aan de IJssel meer te bieden heeft dan de boeken op de boekenmarkt en terrasjes op de Brink, merk je al snel tijdens het dwalen door Deventer. Middeleeuwse kerken, authentieke straatjes, monumentale koopmanshuizen of impostante verdedigingswerken, je komt het werkelijk allemaal tegen.

Bekijk website

Klompenpad

Wil je even weg uit de stad en lekker wandelen in een prachtige landelijke omgeving? Het Tuylermarkerpard (11 km) vanaf Terwolde is wellicht een leuke tip. Aan de overkant van de Deventer, wel met de auto of met de bus naar het startpunt rijden. Wandelen langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen in het buitengebied van Terwolde. Ontdek het mooie buitengebied van Terwolde. Rust, ruimte en het IJssellandschap bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Bekijk website

Grote evenementen in Deventer

Deventer is evenementenstad bij uitstek! Er is bijna elke maand wel een evenement te bezoeken. Populaire evenementen zijn Deventer op Stelten, de Deventer Boekenmarkt, Dickens Festijn. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website

Bekijk website

Stuur een e-mail

Neem contact met ons op

Studio de Pleck

Volg je ons al op Instagram?

Deze website is gebouwd door Webdesignbureau Drawing Monkey